IMPERIAL_COMPONENT::IMPERIAL_COMPONENT::__construct PlanujeWesele.pl - Aktualności - „Łyk i kęs” - Nowy sposób na przyjęcie
Aktualności
„Łyk i kęs” - Nowy sposób na przyjęcie
Data dodania: 2010-06-28

Coraz mniej par przywiązuje wagę do organizowania przyjęcia weselnego – pytani o powód tegoż poglądu odpowiadają, iż brak im czasu na całą organizację tegoż przedsięwzięcia, oraz szkoda pieniędzy, a przede wszystkim nie widzą sensu w organizowaniu ogromnej imprezy na 150 osób. Pary, które nie przebadają za zbyt dużymi przyjęciami decydowały się najczęściej na skromniejsze spotkanie w gronie najbliższej rodziny i kilku przyjaciół. Niedawno pojawił się nowy trend – małe spotkanie ślubne na stojąco.

Brzmi co najmniej dziwnie i tak też wygląda – elegancka, ale kameralna sala, w której znajduje się kilka wysokich stolików, orkiestra będąca delikatnym tłem, lekkie przekąski i alkohol – tak właśnie w skrócie wygląda ślubne przyjęcie na stojąco. Należy jednak dodać iż pomysł ten sprawdza się w wielu sprzyjającym takiemu stylowi wydarzeniom – mowa na przykład o połączeniu takiego przyjęcia z wernisażem, na którym podziwiać będzie można zdjęcia Młodej Pary, a przy okazji trochę potańczyć, czy też z projekcją filmu, opowiadającego historię miłości tych dwojga.

Rozmowy na stojąco, taniec i dobry alkohol sprzyjają pysznym przekąską, spójrzmy na kilka propozycji, które (organizując małe przyjęcie weselne – ok. 30 osób) można wykonać przy pomocy rodziny i przyjaciół co z pewnością okaże się znakomitą zabawą.

Pierwszym pomysłem jest pierś z kaczki z wiśniami – do jej przygotowania potrzebować będziemy dwie bagietki, pokrojone na cieniutkie, okrągłe kanapeczki, pierś kaczki, którą należy pokroić w kosteczkę, do tego 150g wiśni (najlepiej z kompotu, ale mogą być też suszone), 70g rukoli, 1 szalotkę, oraz ocet winny. Do rozgrzanego piekarnika (poniżej 200 °C) wstawiamy posmarowane octem kromeczki, które po kilkunastu minutach zamienią się w złociste grzanki. Między czasie wysmażone wcześniej kostki piersi kurczaka mieszamy z pozostałymi składnikami (z wiśniami, rukolą, posiekaną szalotką, odrobiną octu no i oczywiście solą i pieprzem – do wydobycia wspaniałego smaku) , po czym podajemy ją na grzankach – w ten oto banalnie prosty i szybki sposób możemy uzyskać  elegancką i bardzo smakowitą przekąskę.

Drugą propozycją są delikatne babeczki z pomidorami, oliwkami, kozim serem i bazylią – musimy mieć bowiem na względzie gości, którzy być może nie jadają mięsa. Aby wykonać tę smakową wariację potrzebujemy: 4 pomidory, słoik oliwek, 100g sera koziego, oliwę z oliwek, gotowe ciasto kruche (francuskie) oraz ok. 3 łyżek posiekanej bazylii. Formy (najlepiej sylikonowe) wyścielamy cienką warstwą ciasta, po czym wypiekamy (czas i temperatura podana na opakowaniu ciasta). Lekko wysmażone pomidory należy obrać ze skórki i posiekać, następnie połączyć ser z bazylią i 3 łyżeczkami oliwy z oliwek – tak powstałym kremem wypełniamy nasze babeczki, do których dekoracji posłużą oliwki.

Jak widać przygotowanie takiegoż przyjęcia to nic trudnego, zresztą jeżeli ktoś twierdzi, iż jego talent kulinarny nie udźwignie nawet takiego zadania może przecież skorzystać z usług firmy cateringowej.



Autor: Ewelina Siwiec


Newsletter
Zapisz się by na bieżąco być informowanym o nowych firmach,
usługach, nowościach oraz aktualizacjach dostępnych w portalu.

Najbliższe wesela
Brak wpisów
Ankieta
Jaką cechę u swojego partnera cenisz sobie najbardziej ?

Ostatnio dodane działalności
Brak dodanych firm
Ostatnio dodane ogłoszenia
Brak dodanych firm
Copyright 2009 © Wszelkie prawa zastrzeżone dla Portal Weselny
Design: tomaszmlot.pl, Powered by Imperial CMS - Profesjonalny System CMS