Na romantyczną wyprawę na Cypr nikogo nie trzeba namawiać. Nowożeńcy chętnie wybierają się w podróż poślubną w to niezwykle piękne i egzotyczne miejsce. Perspektywa spędzenia pierwszych dni swojego małżeńskiego życia na wyspie położonej na Morzu Śródziemnym, gdzie dominuje egzotyczny klimat śródziemnomorski ucieszy bowiem każdego.
Cypr słynie przede wszystkim ze swojej gościnności, znakomitej kuchni oraz zjawiskowych, niekiedy wręcz rajskich krajobrazów. Najczęściej odwiedzany jest region Ayia Napa – to właśnie tutaj odbywa się znany wszystkim barwny karnawał , jak również wszelkiego rodzaju dyskoteki, imprezy, spektakle, koncerty i inne rozrywkowe atrakcje, które w połączeniu z białymi plażami (Nissi Beach, Konnos Beach) oraz czyściutką wodą z powodzeniem przyciągają turystów z całego świata.
Warto pojawić się również w Sotirii, gdzie znajduje się kilka zabytkowych kościołów bizantyjskich, zachwycających swą architekturą, Potasom Liopetriou natomiast odwiedzane jest głównie z powodu świetnie zachowanej ruiny weneckiej wieży obserwacyjnej. Nie zapominajmy również o pojawieniu się w Paphos, czyli dawnej stolicy Cypru, która swą nazwę zawdzięcza imieniu córki boskiej Wenus i Pimaliona – to właśnie tutaj nowożeńcy mogą zwiedzać wczesnochrześcijańskie katakumby, dom Dionizosa, Regionalne Muzeum Archeologiczne, Średniowieczny Port, Muzeum Bizantyjskie, Kościół Agia Solomoni, Groby Królewskie, Park Archeologiczny, zabytkowe Łaźnie, czy też Świątynię Afrodyty.
Jak więc widać na brak zabytków nie można narzekać, dowiedzmy się więc czegoś więcej o źródle energii jaka potrzebna jest turyście do odwiedzenie wszystkich wymienionych miejsc, czyli o tutejszej kuchni. Z uwagi na położenie geograficzne bardzo popularne są tutaj ryby i owoce morza, które serwuje się w połączeniu z orzechami, oliwkami, ziarnami, figami i innymi śródziemnomorskimi przysmakami. Każda potrawa jest tutaj znakomicie przyprawiona – mnogość ziół i sosów nadaje im niezapomnianego smaku i aromatu, którego nie da się powtórzyć w żadnym innym miejscu świata.
Nie można zapomnieć również o tutejszym winie, które łączone z cypryjskimi potrawami dostarcza wielu niezwykłych doznań smakowych. Najsłynniejszym winem jest tutaj Commandaria, którego receptura, pamięta starożytnych – przetrzymywane w glinianych kadziach przez ok. 5 lat uzyskuje 15% alkoholu.
Cypr to świetne miejsce dla zwolenników dobrej zabawy oraz wszelkiego rodzaju sportów wodnych – nurkowanie, żeglarstwo, windsurfing, narciarstwo wodne czy parasailing, osoby stroniące od mokrych szaleństw mogą sprawdzić się na wysokiej klasy kortach tenisowych, świetnie zorganizowanych trasach turystycznych, czy boiskach golfowych ("Tsada Golf Club", "Secret Valley" i "Aphrodite Hills"), a amatorzy kuchni regionalnej z trudem oderwą się od tutejszych restauracji i knajpek – krótko mówiąc dla każdego coś innego.
Autor: Ewelina Siwiec

usługach, nowościach oraz aktualizacjach dostępnych w portalu.