Receptą na udane przyjęcie weselne jest przede wszystkim dobra organizacja stołów, przy których zasiąść mają przyjaciele i rodzina Młodych – począwszy od menu, dekoracji, odpowiedniego rozsadzenia gości, przez narzucenie weselnikom określonych norm i zwyczajów obowiązujących przy weselnym stole. Jest to bowiem miejsce rozmów, biesiadowania, smakowania specjalności szefa kuchni oraz odpoczynku po kilku godzinnym szaleństwie na parkiecie, należy zadbać więc, aby goście, którym to Para Młoda wybiera miejsca czuli się swobodnie i komfortowo.
W osiągnięciu tego celu pomoże kilka prostych zabiegów. Jednym z nich jest odpowiednie przyjęcie naszych bliskich. Po wejściu na sale, gdzie odbyć ma się przyjęcie, Dj lub orkiestra, albo po prostu sama Para Młoda, powinna powiedzieć kilka słów na powitanie. Najczęściej życzy się wtedy wszystkim dobrej zabawy i serdecznie dziękuje za przybycie na uroczystość. Jeżeli liczba zaproszonych jest niewielka Panna Młoda może przedstawić po krótce wszystkich swoich gości, po czym jej mąż postępuje w ten sam sposób – pomoże to wszystkim gościom nieco się poznać oraz zmniejszyć dystans do siebie, co z pewnością zaowocuje dobrą zabawą.
Następnym krokiem – jak można się domyśleć jest pierwszy toast wznoszony przez ojca Panny Młodej. Wstając składa on Młodej Parze najserdeczniejsze życzenia, poprzedzone najczęściej krótką przemową. Następnie zwraca się do wszystkich gości z prośbą o wzniesienie kieliszków za szczęście i miłość nowożeńców. Zgodnie z zasadami etykiety weselnej kolejny toast wznosi ojciec Młodego, witając w swej rodzinie nową synową. Trzeci jednak nie mniej ważny toast wznoszony jest najczęściej przez światka lub drużbę, który wiąże się nierzadko z delikatnym żartem i zabawnymi życzeniami składanymi Młodym.
Omawiając temat stołów weselnych trzeba wspomnieć o znajdujących się na nich dekoracjach. Najczęściej na środku każdego stołu znajdują się świeże bukiety kwiatów w jasnych kolorach, przyozdobione lekkimi piórkami, wstążkami i perełkami. Elegancka zastawa i serwety, a także fantazyjne kompozycje z owoców, ciast i mięs, to konieczne elementy podkreślające wyjątkowość tegoż dnia. Bardzo modne są obecnie małe karty menu ustawione przy każdym talerzu, jak również skromne paczuszki, w których znajduje się upominek dla gościa w postaci figurki aniołka lub migdała w lukrze.
Nie zapominajmy, iż weselny stół wiąże się przede wszystkim z przepysznymi posiłkami. Dobór odpowiedniego menu to połowa sukcesu udanego przyjęcia weselnego. Warto zdecydować się na określony rodzaj kuchni – czy będzie to kuchnia tradycyjna, czy też francuska lub egzotyczna – nie ma większego znaczenia, wszystko zależy od preferencji i upodobań Młodych – jednak warto, aby każdy szczegół został przemyślany i odpowiednio dobrany – a aromat, wygląd i smak potraw, wraz z dekoracjami, nakryciami oraz charakterem wesela stanowiły spójną całość.
Autor: Ewelina Siwiec

usługach, nowościach oraz aktualizacjach dostępnych w portalu.