Współczesne wesela pełne są atrakcji, występów i niestandardowych rozwiązań. Para Młoda jak i ich goście wciąż zwiększają swe oczekiwania w stosunku do dnia uroczystości ślubnej, oraz przyjęcia weselnego. Precyzyjne dobieranie serwetek obiadowych do sztućców, jak również kolorów ścian – nie jest dla nikogo nowością. Dbałość nawet o najmniejsze szczegóły to zasada numer jeden, dla osób zajmujących się organizacją wesela – rzecz dotyczy także słodkiego symbolu tejże ceremonii – tortu.
Jak powszechnie wiadomo moda ślubna nie dotyczy tylko stroju, dekoracji, biżuterii, czy też fryzur, ale także muzyki, kwiatów, jak również posiłków i napojów podawanych podczas przyjęcia. Forma tortu weselnego zmienia się razem z najnowszymi trendami, jak powinien prezentować się tort ślubny na czasie?
W cukiernictwie ślubnym pojawiły się nowe rozwiązania – bez wątpienia tort musi zostać wykonany w określonym stylu – czy będzie to baśniowy, wielopiętrowy, pastelowy zamek, czy tort przypominający te z lat ’20 –tych i ’30 – tych, lub też psychodeliczny, wykonany w mocnych kolorach i wyrazistych, geometrycznych wzorach, a nawet kiczowaty, przaśny, wielki tort, pełen różowej masy oraz lukru. Pomysłów jest wiele, jednak najważniejsze, aby tort był „jakiś”.
Styl, w jakim tort został wykonany powinien współgrać z wystrojem wnętrza, w którym odbywa się przyjęcie, ze stylem ubioru Pary Młodej, itd. Należy wspomnieć również o tym iż jego smak koniecznie musi zostać dopasowany do pozostałych punktów w menu. Współcześnie zaleca się wybieranie tortów lekkich, o delikatnym, kremowym smaku – musi on przecież zaspokoić gusta kulinarne wszystkich gości. Jeżeli idzie o kolorystykę – biel jest obecnie nie na miejscu – cukiernie polecają słodkości w kolorach czekolady, capuccino, beżu, jak również delikatnego, romantycznego różu. Tort weselny to jeden z głównych „punktów programu” dlatego jego smak i wygląd jest tak ważny.
Jak wspomnieliśmy wcześniej – liczy się pomysł – wspaniałą koncepcją jest zabawne, nawiązanie do życia codziennego pary – otóż w wypadku, gdy Panna Młoda nosi imię Róża – tort może przyjąć kształt właśnie tegoż kwiatu lub gdy Państwo Młodzi mają charakterystyczne, wyróżniające ich spośród innych hobby – kajakarstwo, malarstwo, nurkowanie i tym podobne, można specjalnymi ozdobami i dekoracjami podkreślić to na ich torcie ślubnym.
Dekoracje na torcie w kształcie dwóch gołębi, złotych krążków, misiów, czy innych zwierzątek dawno już odeszły w zapomnienie. Współcześnie wybiera się kwiaty – nierzadko prawdziwe, a nawet te same, które znajdują się w bukiecie Młodej. Popularne ostatnimi czasy stały się także wzory geometryczne oraz wszelkiego rodzaju perełki, koraliki, oraz jadalne zdjęcia młodych.
Nowym trendem jest również rezygnowanie z tortu, na rzecz babeczek, w kształcie małych torcików – które bez wątpienia są bardzo praktyczne – nie wymagają precyzyjnego podzielenia i pokrojenia porcji dla ponad 100 osób, są także urocze – przyjmują wiele kolorów, kształtów i stylów – każdy znajdzie coś dla siebie.
autor: Ewelina Siwiec
usługach, nowościach oraz aktualizacjach dostępnych w portalu.