IMPERIAL_COMPONENT::IMPERIAL_COMPONENT::__construct PlanujeWesele.pl - Przyjęcie - Alkohol na wesele
|
|
|
|
|
|
|
|
Alkohol na wesele

Alkohol weselny

 

Prawie na każdym przyjęciu weselnym obecny jest alkohol. Jest on ważną częścią uroczystości, ponieważ nastraja do dobrej zabawy, pozwala wznosić toasty za zdrowie Pary Młodej, jak również ośmiela nawet te najbardziej skryte osoby do uczestniczenia w zabawnych konkursach, organizowanych przez muzyków lub też starostów.


Wiele młodych par nurtuje pytanie; jaki alkohol należy podać na przyjęciu? Tradycyjną wódkę, czy też coś bardziej wyszukanego? Otóż szkół jest wiele, my jednak polecamy zaserwować wódkę czystą (bez dodatków), wino, a także piwo. Mile widziany jest także otwarty bar, gdzie można otrzymać drinki w różnorakiej postaci.


Decydując się na wino, najbezpieczniej będzie podać półwytrawne czerwone, które najlepiej komponuje się z potrawami mięsnymi, jednak idealnym rozwiązaniem byłoby podanie również win białych, słodkich i półsłodkich, a nawet wytrawnych - wtedy każdy wybierze coś dla siebie.


Wiele gości - a w szczególności pań, preferuje słodkie i lekkie drinki. Idealne będą tutaj likiery lub koktajle, wykonuje się je najczęściej z wódki, ginu, rumu, whisky, szampana, koniaku, wermutu, burbonu, Malibu, likierów o smaku bananowym, melonowym, miętowym, a także z soków, toników, wód mineralnych, mleka i napojów gazowanych. Smakowite koktajle mogą być także bezalkoholowe, co z pewnością ucieszy kobiety w ciąży, spragnionych nastolatków i osoby z problemami zdrowotnymi; wykonuje się je z mleka, jajek i soków owocowych.


Aby alkohole posiadały odpowiedni smak i nie zaszkodziły żadnemu z gości trzeba pamiętać o odpowiedniej temperaturze ich serwowania. Wódka i szampan powinny być schłodzone do 6-8 C, gin do 8-10 C, tak jak białe wina wytrawne, piwo, a także soki i woda. Czerwone wina słodkie mają być podawane w 14-16 C, z kolei białe słodkie w 12-14 C, likiery, koniaki, wina czerwone wytrawne serwujemy w temperaturze pokojowej, czyli w ok. 18-16 C.


Poza temperaturą należy przestrzegać jakości podawanego alkoholu. Powinien on pochodzić z znanego nam źródła. Gatunek trunku musi być wystarczająco dobry, nie ma tu miejsca na oszczędności, w tym przypadku trzeba zrezygnować z okazyjnych promocji, z wódki robionej przez sąsiada, z wina domowej roboty, czy też piwa niewiadomego pochodzenia, ponieważ tego rodzaju mikstury mogą zaszkodzić nam jak i gościom weselnym. Pamiętajmy także o tym, iż nie należy mieszać gatunków alkoholu (szczególnie wódki), może doprowadzić to do drobnych zatruć i bólu głowy.


Istnieje kilka sposobów, które pomogą zapobiec nieprzyjemnym objawom nadużycia weselnego alkoholu. Rano przed udaniem się na przyjęcie warto zażyć dawkę witaminy C, popijając ja dużą ilością wody, czynność tą poprzedzić ma oczywiście duże i treściwe śniadanie. Goście otrzymują zawsze ciepły obiad, najczęściej w postaci rosołku i porcji mięsa, warto zjeść wyżej wymieniony posiłek, ponieważ tłuste pokarmy sprzyjają dobremu samopoczuciu podczas spożywania alkoholu. Nie zapominajmy także o popijaniu wodą lub sokiem każdego wypitego przez nas kieliszka wódki.

 

 

Najbliższe wesela
Brak wpisów
Ostatnio dodane działalności
Brak dodanych firm
Ostatnio dodane ogłoszenia
Ankieta
Jaką cechę u swojego partnera cenisz sobie najbardziej ?

Newsletter
Zapisz się by na bieżąco być informowanym o nowych firmach,
usługach, nowościach oraz aktualizacjach dostępnych w portalu.

Copyright 2009 © Wszelkie prawa zastrzeżone dla Portal Weselny
Design: tomaszmlot.pl, Powered by Imperial CMS - Profesjonalny System CMS