Tort na wesele
Jednym z ważniejszych punktów przyjęcia weselnego jest pojawienie się tortu. Wszyscy goście z niecierpliwością wyczekują właśnie tego momentu. Zwyczaj ten sięga czasów naszych pra pra babci, które to zgodnie ze staropolskim zwyczajem dzieliły się z mężem i gośćmi słodkim chlebem lub ciastem, co symbolizować miało szczęście i dostatek. Wierzono, iż dobro rozdane, wraca do człowieka ze wzmożoną siłą.
Istnieją dwa momenty, w których podczas współczesnych przyjęciach weselnych na stołach gości pojawiają się porcje ciasta; po obiedzie (jako deser) lub późnym wieczorem - po tradycyjnych oczepinach. Para młoda musi pokroić tort i małym kawałkiem nakarmić siebie nawzajem, po czym obsługa rozdaje odpowiednie porcje tortu gościom, zaczynając od dziadków i rodziców na znak wdzięczności i szacunku Młodych. Jeżeli dzieje się to w godzinach wieczornych można podkreślić wyjątkowość chwili ozdabiając tort zimnymi ogniami lub innymi fajerwerkami.
Tort weselny musi się pięknie i smakowicie prezentować. Cukiernie dają Młodym duże możliwości, co do dekoracji na cieście; mogą być to piękne kwiaty, specjalne napisy, czy też figurki, a nawet lukrowane zdjęcia małżonków. Nie zapominajmy, iż powinien być on przede wszystkim smaczny - musimy sprostać gustom dużej ilości osób, dlatego właśnie poleca się torty o uniwersalnym i lekkim smaku (bezowe, owocowe).
Aby nasz tort weselny zachwycił gości na przyjęciu, musimy podjąć wcześniej kilka bardzo ważnych kroków. Pierwszym z nich jest wybór cukiernika - możemy kierować się własnymi doświadczeniami lub opiniami znajomych i rodziny. Kiedy już zdecydujemy, który zakład wykona dla nas to słodkie arcydzieło, należy ustalić wiele szczegółów z pracownikiem cukierni; takich jak wygląd tortu (rozmiar, kształt, kolor), data jego wykonania, konkretny smak i zapach, cena i ewentualne warunki reklamacji. Warto dopytać również czy cukiernia wlicza w cenę transport ciasta na miejsce przyjęcia, w jakiej temperaturze trzeba je przechowywać i ile kawałków można z niego wyporcjować, pamiętajmy, bowiem, iż złą wróżbą jest sytuacja, w której zabraknie tortu dla chociażby jednego gościa, najlepszym rozwiązaniem jest zamówienie lekkiej nadwyżki ciasta - można je potem rozdać sąsiadom lub obsłudze weselnej..
Pamiętajmy, iż tort powinien pasować do charakteru imprezy, do podawanych alkoholi i potraw. Warto zadbać również, o to, aby komponował się kolorystycznie z wystrojem wnętrza sali weselnej, rynek cukierniczy jest na tak wysokim poziomie, iż nie będzie z tym najmniejszego problemu. Nie zapominajmy, iż wybierając tort jesteśmy prawdopodobnie kilka miesięcy przed ślubem, co oznacza, iż nasza sylwetka nie powinna ulegać zbyt drastycznym zmianom, aby suknia i garnitur dobrze leżały, dlatego warto ograniczyć delektowanie się próbnymi kawałkami ciast do minimum.
usługach, nowościach oraz aktualizacjach dostępnych w portalu.