Co podać?
Mówi się, iż udane przyjęcie weselne zależy od dobrej muzyki, a także od potraw serwowanych na stoły gości. Aby odpowiednio skonstruować menu weselne należy pamiętać o wielu drobiazgach; takich jak zróżnicowanie jedzenia, ze względu na liczbę gości (każdy z nich posiada inne upodobania kulinarne, dlatego ciężko utrafić w gust wszystkich zaproszonych). Jedni preferują drób, inni wołowinę, a jeszcze inni nie jadają mięsa, należy ułożyć menu tak, aby każdy znalazł coś dla siebie. Restaurację, w których organizowane są przyjęcia posiadają kilka przykładowych kart dań i przystawek, co bywa pomocne; szefowie kuchni mają także ogromne doświadczenie w tej kwestii, dlatego w większości przypadkach można zaufać proponowanym przez nich pomysłom.
Weselny obiad składa się najczęściej z dwóch dań (zupa lub krem i porcja mięsa przystrojona surówkami i zapiekanymi ziemniaczkami), po których na stołach pojawia się deser (kawa, lody lub ciasto). Następnie praktycznie przez cały czas trwania przyjęcia serwowane są przystawki, takie jak śledź w oleju, schab w galarecie, ryba po grecku, galaretki drobiowe, półmiski wędlin i sosów, sałatki i ciasta. Późnym wieczorem podaje się dania gorące, są to najczęściej flaczki, udka, zupy gulaszowi, krokiety z barszczem, itp. Jak da się zauważyć liczba pozycji w menu jest dosyć obszerna, pamiętajmy, iż wesele jest jedną z najdłużej trwających imprez rodzinnych, dlatego goście powinni mieć ciągły dostęp do posiłku, pomagającego im utrzymać energię do zabawy przez całą noc.
Kiedy już zaplanowaliśmy całe menu weselne, trzeba obliczyć ilość porcji, jakie mają znaleźć się na talerzach gości, niedopuszczalną sytuacją jest zbyt mała ilość jedzenia, jednak nie przesadzajmy z nadmiarem, ponieważ koszty wesela są zależne przede wszystkim od ilości zamawianych posiłków i alkoholu.
Najczęściej Para Młoda chcąc pozostać wierna tradycji decyduje się na kuchnie polską (rosół, bigos, mielone), jednak nie do każdego przyjęcia pasują tego typu dania. Elegancka restauracja, pałacyk lub dworek kojarzą się raczej z lekkim i wykwintnym jedzeniem. Pamiętajmy, iż menu, wystrój sali, stroje Pary Młodej, i inne elementy uroczystości składają się na pewną całość, - aby efekt był oszałamiający - wszystko musi współgrać ze sobą.
Dobre samopoczucie gości to podstawa udanego przyjęcia. W skład nakrycia stołu powinny wchodzić małe - pięknie wykonane, ozdobne kartoniki, na których znajdzie się menu weselne, zawierające opis potraw, kolejność ich podawania, a także godziny, w których pojawią się na stołach, pozwoli to gościom dostosować ilość zjadanych potraw do ich możliwości.
Podawane dania i dodatki powinny być bardzo świeże, a także wytrzymałe na czas pozostawienia ich poza lodówką, okropnym byłoby, gdyby straciły one na smaku, a także apetyczny wygląd przez długie zaleganie na stole. Istnieje kilka sposobów, aby tego uniknąć, np. skrapianie niektórych pokarmów sokiem z cytryny.
Stosując się do rad znajdujących się powyżej, nasze menu weselne z pewnością dostarczy gościom weselnym wielu miłych doznań smakowych, zapachowych jak i wzrokowych. Pamiętajmy, aby zasięgnąć rady specjalistów (kucharzy, firm kateringowych, organizatorek ślubnych), którzy doradzą i zadbają o jakość i smak serwowanych pokarmów.
usługach, nowościach oraz aktualizacjach dostępnych w portalu.